Superpotraviny
Superpotraviny
Superpotraviny, které vám prodlouží život!Dle amerického knižního bestselleru "Superpotraviny" existuje čtrnáct druhů potravin, které vám změní život. Pro ty, kterým není cizí prevence nemocí, uvádíme jejich výčet:
1. Krůtí maso
Krůtí maso obsahuje niacin, vitaminy B6 a B12, železo, selen, zinek a více než 23% bílkovin. Vyšší obsah bílkovin u potravin považujeme za nespornou výhodu. Krůtí maso má také velmi nízký obsah tuku.
2. Rajčata
Rajčata se používají jako tonikum, které pomáhá trávicí soustavě a snižuje kyselost krve. Jsou významným zdrojem lykopenu, který hraje důležitou roli v prevenci celé škály nemocí, včetně několika typů rakoviny.
3. Brokolice
Brokolice je zelenina, kterou velmi doporučuje Národní ústav pro boj s rakovinou. Je bohatá na indol-3 karbinol, který proměňuje hormony na látky bránící vzniku rakoviny. Je silným antioxidantem a pomáhá játrům eliminovat jedovaté chemikálie.
4. Borůvky
Borůvky jsou velice bohaté na antioxidanty, a navíc stabilizují hladinu cukru v krvi a zmírňují hypoglykemické stavy (nízký obsah cukru v krvi).
5. Čaj
Všemi doporučovaný je především čaj zelený. Fytochemické látky obsažené v zeleném čaji mají antibakteriální i antivirové účinky. Působí také proti rakovině. Je vhodnější než černý čaj i proto, že obsahuje méně kofeinu.
6. Luštěniny
Čočka, fazole, sója a výrobky z ní jsou bohaté na vlákninu. Vláknina sehrává důležitou roli při správné činnosti zažívacího systému a zvyšuje pocit nasycenosti.
7. Oves
Oves je oblíbenou potravinou v mnoha státech světa. Je vysoce výživný, obsahuje významné množství bílkovin, vápník, hořčík, křemík, vitaminy skupiny B a vitamin E. Napomáhá při snižování cholesterolu v krvi.
8. Dýně
Dýňová semínka jsou obzvláště bohatá na zinek - minerál, který je nezbytný pro normální růst a vývoj, pro obranyschopnost organismu a plodnost. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, hořčíku, fosforu, draslíku a železa. Obsahují fytosteriny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zpomalují rakovinové bujení.
9. Jogurt
Fakt, že jogurt zneškodňuje a ničí škodlivé bakterie, je už dlouho známý. Výzkumy ukázaly, že probiotická flóra v "živém" jogurtu zastavuje růst rakovinotvorných sloučenin a posiluje imunitní systém.
10. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy se pěstují v mnoha odrůdách. Obsahují 17% bílkovin, jsou zdrojem zinku, železa, hořčíku, draslíku, vitaminů skupiny B a menšího množství vitaminu E. Ořechová jádra konzumujeme jako zdravou poživatinu, posekaná jsou obohacením ovocných a zeleninových salátů.
11. Špenát
Špenát patří pro svou vysokou výživovou hodnotu mezi naši nejcennější zeleninu. Je bohatý na provitamin A, vitamin C, E, B2 a kyselinu listovou, obsahuje vápník, draslík, velké množství jodu a železa. Obsahuje také kyselinu šťavelovou. Ta však mnoha lidem působí potíže, zvláště těm, kteří trpí dnou, revmatismem a ledvinovými chorobami. Neutralizujeme ji přidáváním trochy smetany do připraveného pokrmu.
12. Losos
Losos je potravina bohatá na esenciální mastné kyseliny, které mají význam pro tvorbu hormonů, zdravou kůži a nervy. Pomáhají také při prevenci srdečních onemocnění a např. při artritidě.
13. Sója
Sója obsahuje nejenom kvalitní živiny (je považována za plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin), ale také řadu zdravotně příznivě působících látek, jakými jsou především steroly (fytoestrogeny), snižující nepříjemné vedlejší projevy přechodu a stárnutí a současně působící jako prevence rakoviny a osteoporózy.
14. Pomeranče
Pomeranče jsou bohaté na provitamin A, vitaminy C, B1, B2, B6, kyselinu listovou, inozitol, cholin, kyselinu pantothenovou a niacin, z minerálů obsahují draslík, sodík, vápník a železo. Pro osvěžení je vynikající pomerančová šťáva Superpotraviny, které vám prodlouží život!
Dle amerického knižního bestselleru "Superpotraviny" existuje čtrnáct druhů potravin, které vám změní život. Pro ty, kterým není cizí prevence nemocí, uvádíme jejich výčet:
1. Krůtí maso
Krůtí maso obsahuje niacin, vitaminy B6 a B12, železo, selen, zinek a více než 23% bílkovin. Vyšší obsah bílkovin u potravin považujeme za nespornou výhodu. Krůtí maso má také velmi nízký obsah tuku.
2. Rajčata
Rajčata se používají jako tonikum, které pomáhá trávicí soustavě a snižuje kyselost krve. Jsou významným zdrojem lykopenu, který hraje důležitou roli v prevenci celé škály nemocí, včetně několika typů rakoviny.
3. Brokolice
Brokolice je zelenina, kterou velmi doporučuje Národní ústav pro boj s rakovinou. Je bohatá na indol-3 karbinol, který proměňuje hormony na látky bránící vzniku rakoviny. Je silným antioxidantem a pomáhá játrům eliminovat jedovaté chemikálie.
4. Borůvky
Borůvky jsou velice bohaté na antioxidanty, a navíc stabilizují hladinu cukru v krvi a zmírňují hypoglykemické stavy (nízký obsah cukru v krvi).
5. Čaj
Všemi doporučovaný je především čaj zelený. Fytochemické látky obsažené v zeleném čaji mají antibakteriální i antivirové účinky. Působí také proti rakovině. Je vhodnější než černý čaj i proto, že obsahuje méně kofeinu.
6. Luštěniny
Čočka, fazole, sója a výrobky z ní jsou bohaté na vlákninu. Vláknina sehrává důležitou roli při správné činnosti zažívacího systému a zvyšuje pocit nasycenosti.
7. Oves
Oves je oblíbenou potravinou v mnoha státech světa. Je vysoce výživný, obsahuje významné množství bílkovin, vápník, hořčík, křemík, vitaminy skupiny B a vitamin E. Napomáhá při snižování cholesterolu v krvi.
8. Dýně
Dýňová semínka jsou obzvláště bohatá na zinek - minerál, který je nezbytný pro normální růst a vývoj, pro obranyschopnost organismu a plodnost. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, hořčíku, fosforu, draslíku a železa. Obsahují fytosteriny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zpomalují rakovinové bujení.
9. Jogurt
Fakt, že jogurt zneškodňuje a ničí škodlivé bakterie, je už dlouho známý. Výzkumy ukázaly, že probiotická flóra v "živém" jogurtu zastavuje růst rakovinotvorných sloučenin a posiluje imunitní systém.
10. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy se pěstují v mnoha odrůdách. Obsahují 17% bílkovin, jsou zdrojem zinku, železa, hořčíku, draslíku, vitaminů skupiny B a menšího množství vitaminu E. Ořechová jádra konzumujeme jako zdravou poživatinu, posekaná jsou obohacením ovocných a zeleninových salátů.
11. Špenát
Špenát patří pro svou vysokou výživovou hodnotu mezi naši nejcennější zeleninu. Je bohatý na provitamin A, vitamin C, E, B2 a kyselinu listovou, obsahuje vápník, draslík, velké množství jodu a železa. Obsahuje také kyselinu šťavelovou. Ta však mnoha lidem působí potíže, zvláště těm, kteří trpí dnou, revmatismem a ledvinovými chorobami. Neutralizujeme ji přidáváním trochy smetany do připraveného pokrmu.
12. Losos
Losos je potravina bohatá na esenciální mastné kyseliny, které mají význam pro tvorbu hormonů, zdravou kůži a nervy. Pomáhají také při prevenci srdečních onemocnění a např. při artritidě.
13. Sója
Sója obsahuje nejenom kvalitní živiny (je považována za plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin), ale také řadu zdravotně příznivě působících látek, jakými jsou především steroly (fytoestrogeny), snižující nepříjemné vedlejší projevy přechodu a stárnutí a současně působící jako prevence rakoviny a osteoporózy.
14. Pomeranče
Pomeranče jsou bohaté na provitamin A, vitaminy C, B1, B2, B6, kyselinu listovou, inozitol, cholin, kyselinu pantothenovou a niacin, z minerálů obsahují draslík, sodík, vápník a železo. Pro osvěžení je vynikající pomerančová šťáva
Komentáře
Přehled komentářů
jak může být na prvním místě maso, když maso obecně neni pro člověka moc vhodné (nejsem vegetarián), dále co se jogurtu týče, tak jak může být nějaký jogurt živý, když je uzavřený víčkem a má poměrně dlouhou dobu trvanlivosti, nehledě na to, že jogurty se dělají z mléka, který naše tělo neumí pořádně zpracovat a zbytečně ho zahleňuje, ostatně neznám jiného savce, který by se živil i v dospělosti mlékem a to ještě cizím
Něco tam chybí
(Anna, 29. 4. 2007 21:07)Taky jsem tu knížku četla a přijde mi, že ten špenát se mohl klidně zařadit do skupiny Brokolice (protože každá ta superpotravina má svoji skupinu, jako například do borůvek patří ostružiny, maliny atd.), rajčata zase pro některé lidi nejsou až tak zdravá - ve větším množství způsobujou bolesti kloubů. A úplně zapomněli na SYROVÝ ŽLOUTEK, což je komplexní superpotravina sama o sobě. Ještě bych tam někam přidala jablka.
no nevim
(Jméno je příliš krátké., 22. 2. 2011 16:18)